2017. október 28. 21:17 - ncseb

DIY : Nyomtatott áramkör készítése házilag

A panel készítése viszonylag egyszerű,kell hozzá : egy PC-s nyák tervező program,lézer nyomtató,vasaló,vas-klorid.

ny13.jpg

Napjainkban már könnyedén készíthetünk,ha nem is profi minőségű de a házi hobbi bütykölésekhez jó minőségű nyomtatott áramkört.

A recept (én így csinálom) : az elképzelt/átgondolt/eltervezett kapcsolási rajzot megrajzolom a Sprint Layout nyák tervezőben. A program letölthető innen.

ny00.jpg

az elkészült nyáktervet a nyomtatás menüben tükrözöm (tükörképet kell nyomtatni) kikapcsolom az alkatrészek maszk megjelenítését : ny011.jpg

majd lézer nyomtatóval 100 grammos műnyomó papír lapra kinyomtatom. A nyomópapír itt beszerezhető A4-es méretben kell kérni! Pár darabot nyomtatok,így megmarad a lap alsó része amit később újra használhatok.

ny01.jpg

A lapról a panel rajzát a körvonal mentén ollóval kivágom,az egyoldalas réz fólia lemezt (0.8mm használok) kb. méretre vágom (nem szükséges pontosan,a végén szoktam igazítani)

ny02.jpg

mielőtt rákerülne a lenyomat konyhai edény fémsúrolóval polírozom majd alkohollal zsírtalanítom,(a súroló ajánlott hogy új legyen :)

ny03.jpg

Vasalóval kb. 180-200°körül rávasalom a rajzot,ez kb. 2 perc.

ny04.jpg

Figyelem : nem a nyomás ereje számít (szétfolyhat a festék) ,inkább az egyenletes hőmérséklet!  Az eljárással a lézernyomat át tapad a rézlapra. Akkor jó ha enyhén látszik a lenyomat és fura szaga van 

ny05.jpg

 

 Vigyázat forró lesz a panel! Pár perc alatt kihűl,ezt meg is kell várni.

A kihűlt nyáklapról a nyomópapír eltávolítása szoba hőmérsékletű vízbe áztatva 

ny06.jpg

 

ny07.jpg

miután a papír átázott könnyedén lehúzható,az odatapadt darabokat folyóvízben újjal ledörzsölöm

ny08.jpg

nagyító alatt ellenőrzöm hogy nem-e szakadt vagy összeér valahol,ha szakadt vagy nem sikerült a lenyomat akkor a súrolóval leszedem a nyomatot és a vasalós folyamatot megismétlem. Majd az elektronikai boltokban (Lomex,Elektrokontha,stb.) kapható gyors marató (Vas-Klorid) folyadékkal egy kikukázott műanyag edényben lemaratom.

Figyelem : a marató anyaggal vigyázni kell mindenben nyomot hagy!

ny09.jpg

a tálba csak annyit öntök ami éppen hogy ellepi a panelt.A folyamat 10-15 perc,ez függ a környezeti  hőmérséklettől,a marató tálat enyhén ide-oda rázogatva/mozgatva gyorsítható a folyamat. 

 

ny10.jpg

a lemaratott panel,arra kell figyelni hogy ne maradjon a nyomat között réz mert rövid zárat okoz! 

ny11.jpg

a festék eltüntetésére ismét az edénysúrolót használom,majd egy akkus fúróval és 1mm-es fúrószállal kifurkálom a szükséges lyukakat.

ny12.jpg

Íme a házilag elkészült nyomatott áramkör!

Nem szép de úgysem kiállításra megy....

ny13_1.jpg   

 Sok sikert minden vállalkozó kedvű kollégának! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr4013112366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása