2017. október 30. 19:46 - ncseb

DIY : Csináljunk (10.000-mAh) PowerBank-ot

Ma már nélkülözhetetlen kellékünk,visszük magunkkal ha kell ha nem : 

image11.jpg

A magunkfajta elektrojunkie szakember pillanatok alatt készíthet egyet,így tettem én is amikor kezembe akadt egy rossz power-bank belső vezérlő áramköre és egy nem működő laptop akkumulátora.

Egy leesett,megtaposott,elromlott power bank belső panelja került hozzám amit félretettem későbbi alkatrész felhasználásra,gondolván az USB csati,stb jól jöhet egyszer. Majd pár hét múlva mobil lemerülés miatt (haldoklik a mobilom akksija) jól jött volna egy power bank!  Ekkor derült égből a villám csak más jutott eszembe hogy van egy ilyen panelom,előkapva kivizsgáltam egy egy cellás Li-Po akkuval.A bekötését nem tudtam így kutakodni kellett utána. A fenti képen látható hogy több gyártó is ezt a panelt használja,(mi több ezt a panelt LCD kijelzővel 2-3 $ áron megvásárolhatjuk itt)

panel02.jpg

az egyiknél megtaláltam a bekötést : 

image03.jpg

Hoppá,ez így viszonylag egyszerű! Egy töltés/merítés után kiderült hogy az lcd és a panel is működik előkaptam egy régebben bontott (keveset használt) laptop akkumulátort amiben 18650-es cellák voltak.A cellák műszeres mérést követően elfogadhatónak bizonyultak,a négy legjobbat koax kábel árnyékoló harisnyájával összeforrasztottam. Akadt még egy fekete műszerdoboz is amibe pont belepasszoltak a cellák(a képen látható pár száz Ft-ért kapható a Lomex ill. Elektrokontha alkatrész boltokban) A cellák párhuzamosan vannak kötve,

04.jpg

(Figyelem : ez nem 100% megoldás a kiegyensúlyozás és vagy egy cella zárlat miatt a jó cellák lemerülhetnek,az így megépített powerbank csak saját felelősségre használható ) célszerű olyan cellák beépítése amin van védelmi áramkör,ez figyeli a cella feszültség a túlmerítés és a cella zárlatot is,ebben az esetben lekapcsol és a többi cellát nem veszélyezteti. A védelemmel ellátott 18650 cellák 3-4mm hosszabbak a cella végében van a védőáramkör! Ez a típus a képen látható műszerdobozba nem fér bele!

image10.jpg

a legtöbb kínai gyártású (olcsó) power bank védelem nélkül van gyártva,egyébként az USB panel elvégzi a töltésüket betartva a maximális feszültség szintet.

01.jpg

Az LCD panelt szalagkábellel megtoldva átvezettem a doboz másik felére,(könnyebb volt kifaragni a helyét) a ki-be kapcsoló nyomógombnál egy egyenesre csiszolt 5mm-es led-et tettem,ez éppen hogy kiáll a doboz síkjából (bal oldali kép). A panelon van egy 5mm-es led ami elemlámpa funkciót lát el,ezt kicseréltem egy fehér Piranha led-re (jobb oldali kép). 

 07.jpg

 A négy cella teljes feltöltésekor meglepően szembesültem a kapacitásukkal ami több mint 10.000mAh! Ezt egy USB-s töltésmérőn keresztül végeztem :

08.jpg

 Használat : a nyomógomb hosszan benyomva tartásával bekapcsol,kijelzi a belső akksik töltöttségét,kétszer megnyomva bekapcsol a zseblámpa,majd röviden megnyomva kikapcsol a zseblámpa.Hosszan nyomva tartva kikapcsol az Lcd is. Usb kábel csatlakoztatásakor bekapcsol,kihúzáskor kikapcsol. A töltő kezeli a 2A töltést így ha érzékeli akkor kijelzőn jelzi is.A power bank töltésekor IN felirat és a töltöttségi állapot látható a kijelzőn.

 09.jpg

 

06.jpg

Már többször használtam a házilag barkácsolt power bankot,ennyiből bőven megérte!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr7913112882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iattilagy 2017.10.31. 16:24:18

Ezzel nagyon kell vigyázni. Alapból azonos feszültségen kell lennie a celláknak az elején, mert egyébként tüzijáték lesz, ha valamelyik zárlatos lesz akkor is. Biztosan nem kötnék párhuzamosan cellákat csak úgy. A kínaiak így csinálják gyárilag az más kérdés.

ncseb 2017.11.01. 11:00:49

@iattilagy: Való igaz,javítottam a bejegyzést!

baltazar72 2017.11.01. 18:12:47

Komplett 4 cellás akkubank házat kapni 3-4 dollárárt. Légipostával. Csak bele kell tenni a 18650-es cellákat. Minden benne van, jól is néz ki. Amit vettem abban az akkuk összekötő fóliájában van egy vékonyítás. Zárlatos cellánál biztosítékként kiég.
A kibányászott cellákat célszerű teljesen feltölteni próbából. Egyenként belerakva az akkubankba. Ha mind 4,15 V körül van, összerakhatók egymással..

Arcade Macho 2017.11.01. 23:52:33

biztos hogy a gyarban is odaheggesztenek egy jo nagy pottyot?
veletlenul nem ponthegesztovel toljak pont az akksi vedelmeben?

a liion elegge veszelyes joszag

Arcade Macho 2017.11.06. 09:14:33

@Berelhetoreklamfelulet: www.li-ion.hu/li-ion-akku

"A Li-Ion akkumulátor cellák közvetlen forrasztását nem javasoljuk, mert az akkuk belső szerkezetének hőtűrése lényegesen alacsonyabb, mint a forrasz anyagok működési hőmérséklete. Túlhevítés esetén átéghetnek a belső szigetelések és ez a cellák gyors tönkremenetelét okozza. Szakszerű alkalmazások esetén, ezért használnak minden esetben ponthegesztéses kötéseket. Amennyiben nem rendelkezik ponthegesztő készülékkel, kérjük forfülekkel kérje a Li-Ion ipari akkucellákat!"

az a odaheggesztenek mint a poszter csak egy poen volt... a poszter odaforrasztott egy baromi nagy pottyot

ncseb 2017.11.06. 20:06:32

@Arcade Macho: Való igaz,nem vitatom!
Akit komolyabban érdekel a házi power bank építős téma,pár videó link :
youtu.be/AgQ9m6AkVNw
youtu.be/Dk_HBqKl5Qg
youtu.be/QOYzXqYzIZQ
youtu.be/TfrGTIUoom8

A linkelt videókban a laptop cellák bontása látható és az is ahogy egymáshoz forrasztják a cellákat!
süti beállítások módosítása