2020. december 06. 14:55 - ncseb

TTGO T-Watch 2020 a programozható karóra

 

A Lilygo Kínai gyártó Esp fejlesztő paneleket sokan ismerik, használják.Korábban TTGO T-Watch néven piacra dobtak egy kedvünkre programozható karórát ami népszerű lett ,majd idén 2020 első felében megújították amibe szintén Esp32-t építettek színes érintő kijelzővel ,lépésszámlálóval és még jó pár hasznos funkcióval ez lett a T-Watch 2020 V1 típus (nem keverendő össze az elődjével ami sima T-Watch néven ismert),ez a remek hordozható karóra programozható Arduino IDE,PlatformIO,MicroPython és még számtalan módon ,erről olvashatsz az alábbi bejegyzésemben. 

image6.jpg

 

A karóra fő motorja egy ESP32 mikrokontroller ( ESP32D0WDQ6), 16 MB flash memóriával és perifériákkal. Az oldalán egy kis kivehető fedél alatt található egy szabványos MicroUSB port a töltéshez, és egy standard CP210x típusú usb illesztő ami az UART-hoz van csatlakoztatva .Az oldalán egy békebeli tekerhető gomb (a tekerésnek semmi funkciója nincs) amivel 2 másodpercig nyomva tartva bekapcsolható ,majd 6 másodpercig nyomva tartva kikapcsolható az óra. Anyagminősége jó ,aluminium váz ,gumi szíj(nem cserélhető),kinézetre a korábbi Apple iWatch modellre próbál hasonlítani. Nem vízálló! A külsőnél maradva ,akkut kutakodtam hozzá a google segítségével (már megint :) e közben találtam rá az A1 SmartWatch -ra, ez ránézésre,külsőleg totál ugyanaz ,a műszaki leírása után kiderül, hogy más belső felépítéssel. 

a1_ttgo.jpg

Megrendeléshez katt ide!

Mit pakoltak bele :  ESP32, két magos MCU, 240Mhz,PMU flash memória 16MB SRAM 520 KB SRAM / PSRAM  8MB,USB to TTLCP2104 ,működési feszültség 2.7V-3.6V működés -40℃ ~ +85℃ között,súlya 58.5 gramm

Kijelző: 1.54 inch színes LCD kapacitív érintő képernyő,240x240 felbontás,BMA423 három irányú gyorsulásmérő,beépített lépés számláló algoritmussal,RTC óra chip : PCF8563 , lithium akkumulátor típusa / LQ-S1

MAX98357A hang feldolgozó chip, beépített hangszóróval,vibra motor,infra adó IR-LED,

Wi-Fi : StandardFCC/CE-RED/IC/TELEC/KCC/SRRC/NCC Protocol 802.11 b/g/n(802.11n,sebesség 150Mbps) A-MPDU és A-MSDU támogatott 0.4μS frekvencia 2.4GHz~2.5GHz(2400M~2483.5M) kimenő teljesítmény 22dBm maximális távolság nyílt terepen 300m

Bluetooth : protokoll v4.2BR/EDR és BLE -97dBm, NZIF vevő Class-1,Class-2 & Class-3 / AFHAudio  frekvencia CVSD&SBC hang frekvencia 

Szoftver specifikáció : Wi-Fi állomás /SoftAP/SoftAP + /P2P Security mechanism WPA/WPA2/WPA2-Enterprise/WPSEncryption Type AES/RSA/ECC/SHA Firmware frissítés UART letöltés/OTA-án,Software, /SDK Networking protocolIPv4、IPv6、SSL、TCP/UDP/HTTP/FTP/MQTT,AT + I, android/  iOS app OS FreeRTOS.

Részletes GPIO pin kiosztás itt olvasható.

Akkumulátor : aki olvasta az előző bejegyzésem az tudja hogy számomra ez kényes pont! Az akku (a felirat szerint) 380mAh, ami hátlap lepattintása után könnyedén cserélhető!  Töltése  micro USB csatlakozón keresztül történik, amikor az órát meghozta a postás azonnal bekapcsoltam (volna) de csontra le volt merülve amin nem is csodálkozom mert nagyon lassan érkezett meg kínából .(2020 április Covid betett),majd egy usb feszültségmérőn keresztül feltöltöttem ,itt megemlíteném hogy 202mAh lett a töltés végén ,hmm. Ez még a 3-4. töltés lemerítés után is kb. így maradt. A 380mAh feliratos akku 55% a valóságban..

Arra felhívom mindenki figyelmét hogy óvatosan a hátlap leszedéssel mert könnyen eltörik ,nekem sikerült úgy leszedni ,hogy elvált a széle. Leveleztem a Lilygo gyártójával  hogy ilyenkor mi van ,azt írták rendeljek az üzletükből bármit és mellé tesznek ingyen egy hátlapot..(csak győzzem kivárni amíg a vírus idején megérkezik) Nem maradt más lehetőségem ,leméreteztem megrajzoltam 3D-ben és kinyomtattam ,apró módosításokkal használható lett!

3d_cover.jpg

Mire jó a karóra? Ez az a pont ami lehet hosszú lesz, az órára telepített szoftver az idő és a lépés kijelzésen kívül semmit sem tud, még idő beállítás sincs rajta. Lilygo arra tervezte hogy kezdő/haladó programozók saját ötleteikre felhasználják. Ha úgy nézzük kapunk egy karórába épített számítógépet, amivel azt csinálunk amit akarunk, persze csodára nem képes, de alapszintű programozási tudással hasznossá tehetjük.

Az én esetemben első nekifutásra arra gondoltam az autóm rablásgátló riasztójának az azonosítására fogom használni. Tehát amikor kinyitom az autóm ajtaját a beépített rablásgátló/riasztó beazonosítja a karórámat majd ha ez megvan engedi indítani. A megoldás elvben megvolt, eleinte egy TTGO_Call (ami szintén ESP32-re épül) fejlesztő panelen arduino-ban programozva próbálkoztam, majd az óra példa programjait kezdtem el tesztelni megismerni, amivel sikerült megoldani az említett elképzelésem.Itt most álljunk meg egy pár percre! (a lap alján találod a saját programom bemutatóját)

Példák,programozás : Lilygo-ék a github-on ellátnak rengeteg példaprogrammal kiindulási alapnak hasznosak!

https://github.com/Xinyuan-LilyGO/TTGO_TWatch_Library

 Az első lépések :  az első PC/USB csatlakoztatásakor a windows letölti a szükséges drivereket,CP210x néven ,ha ez nem történik meg akkor letölthető innen.CP210x USB to UART Bridge VCP Drivers - Silicon Labs (silabs.com)  Megjegyzem,Win7 alatt sehogy sem sikerült programozásra bírnom a karórát , Win 10 gond nélkül kezeli. Az Arduino IDE (1.8 vagy frissebb) letöltését-telepítését követően a fájl - beállítások - további alaplap kezelő URL-ek : https://dl.espressif.com/dl/package_esp32_index.json sort kell beilleszteni

arduino_beallitas.jpg

,ezt követően az eszközök - alaplap kezelőben az ESP32 telepítése után bekerül az eszközök alaplap menübe a TTGO T-Watch eszköz.(ne felejtsd el a com portot beállítani!)

arduino_eszkoz.jpg

 

Példák : a letöltött  https://github.com/Xinyuan-LilyGO/TTGO_TWatch_Library .zip fájl hozzáadása az Arduino IDE-hez : Vázlat - Könyvtár tartalmazása - .ZIP hozzáadása.

arduino_vazlat.jpg

Innentől kezdve szerkeszthetők, telepíthetők a Lilygo példaprogramjai. Megtalálhatók a File - példák -  TTGO TWatch library alatt.

arduino_peldak.jpg

Kezdőnek javaslom a ClientProject alatt a SimpleFramework példát,ez szerintem jó ki indulási alap az Arduino-ban programozáshoz(a saját smartwatch programom is erre épül). A feltöltést követően használható, tesztelhető mindegyik példa.

 

Egyéb óra alkalmazások :  egy igazi "okosóra" project - 

https://github.com/sharandac/My-TTGO-Watch

telepítéséhez PlatformI/O,VisualBasic,VS code,Git,stb. szükséges,bővebb info a szükséges Windows programokról  ShotokuTech youtube csatornáján https://youtu.be/7vOaqnmAkcg

 Aki csak időkijelző óraként szeretné használni, vagy számlapok cseréjével kíván foglalkozni :

TTGO T-Watch 2020 Web IDE (twatchbuilder.com)

Ez egy online szerkeszthető óralapokkal foglakozó weboldal. Google account-al belépve használható, teljesen online a működés, az első használatkor le kell tölteni egy firmware-t amit telepíteni kell az órára, majd a saját wifi hálózatunkat beállítva az óra ID azonosító számát kell regisztrálni az online felületen, ezt követően a sajátprofilunk alatt beállított óra számlapok wifi-n keresztül letölthetők az órára (akár több számlap is!) az update menü pontban. (sajnos nekem sok próbálkozás után sem sikerült) UPDATE 2021.02.26. használható,működik,(nekem a jelentős  laggolás miatt nem tetszik!)

További Twatch programok születnek nap mint nap,érdemes keresgélni a világhálón! 

 

Saját projektem :

Miután bebizonyosodott számomra hogy az akku töltésével nap mint nap foglalkoznom kell és az új 3d nyomtatott hátlap alatt akad még hely mi lenne ha vezeték nélküli töltést barkácsolnék bele? Így is lett, előtúrtam a fiókból egy régi samsung QI töltő vevő! panelt, ennek vastagsága kb. 1mm,ami befért az új hátlap és az akku közé .Ezzel a megoldással lassabban de max. másfél óra alatt teljesen feltölthető.

 

twatch2020_qi.jpg

 

A fent említett SimpleFramework számomra jó kiindulási alapnak bizonyult, bővebb leírás itt Lilygo T-Watch 2020 Arduino Framework : 5 Steps - Instructables ,ezt kigyomláltam, ami maradt  2 menü pont amiben az óra beállítását és egy wifi kapcsolat felépítését hagytam meg, majd napról napra variáltam, bővítettem,hozzáírtam. Közel 2 hónap alatt ezt sikerült kihoznom Arduino-ban programozva. A videóban az 1.0 verzió látható :

 

A projektet folytatva pár hét után megszületett a 2.0 verzió. Ebben több használat alatt előforduló hibát javítottam, törekedtem az alacsony energia fogyasztásra.. Napról napra variáltam a megjelenésen és a kezelésen, sajnos egyenlőre elhagytam a bluetooth-os kapcsolatot a mobiltelefonnal értesítők hívások üzenetek jelzéseit a magas áramfogyasztás miatt. A BT és a WiFi sok energiát fogyaszt a folyamatos működés alatt.

A 2.0 verzióban van WiFi-n kapcsolódva internetről frissített idő és dátum,(a korábban említett autóriasztóm azonosítása is rendben működik, a óra tanítható)  a WiFi kapcsolat addig aktív amíg szükséges..

 

 

Mit tud a 2.0 verzió : óra kijelzés jó nagy számokkal, 3 féle idő típus,4 féle szín mód, lépésszámlálás napi lépés szint kijelzéssel, megtett kilométer számlálóval (lépés alapján), kijelző fényerő állítás, dátum idő szinkronizálás internetről, korrekcióval ha szükséges, stopper óra,2 személyes TicTacToe játék, Always On Display (AOD) kézmozgásra megjelenített idő kijelzés, pontosabban időzített nem állandó mert ez is jelentős fogyasztással bír. Ha hibát találsz a használat során írd meg igyekszem kijavítani.

 

Update 2020.12.30. : Frissítés 2.5 verzióra,módosítások : 5 választható óralap,menü átrendezés,a beállítások (settings) menübe kerültek a wifi és a dátum/óra beállításai,nagyobb színválaszték,az "A" óralapon már változik az akku ikon is,ki-be kapcsolható segítség feliratok (ahol szükséges),sok apróbb javítás.. A telepítés menete ugyan az mint a 2.0 verziónál..  A Wi-Fi beállítása : az első "wi-fi beállítás menü" indításakor az óra létrehoz egy úgynevezett wi-fi portált TWatch2020 néven,erre a wifi kiszolgálóra kell csatlakozni mobiltelefon vagy tablet segítségével,a csatlakozás létrejöttekor megnyílik egy weboldal amin az otthoni wi-fi hálózatot kell konfigurálni,(hálózat neve,jelszó) ezt követően az óra megjegyzi a wifi kapcsolatot,ezt az főképernyőn bal alul ikonnal jelzi. A kapcsolat az ikonra kattintáskor ellenőrizhető,így az időkijelzés wi-fi-röl frissíthető.(külföldön nem teszteltem)  

itt megnézheted a wi-fi beállítását videón 

Update 2021.02.05. Kedves olvasóm jelezte hogy az újonnan kicsomagolt karórára telepítve nincs fény a kijelzőn ,ez egy apró program hiba miatt volt ami ki lett javítva. A gyári beállítások visszaállításhoz van egy  "secret menu" ami alapbeállításokra állítja vissza a rendszert, ehhez az "Info" menüben jobb alul kell a kijelzőre nyomni.

 Letöltés innen, TTGO_NCSEBWatchV2.6

 

 Az egyszerűség kedvéért ennek telepítéséhez nem szükséges arduino és semmilyen programozási tudás, a letöltött .zip fájlt kibontod egy mappába, a mappában található upload.bat fájlban átírod a com3 portot (pl. szövegszerkesztővel) arra a port számára ahová a te órád csatlakozik,példa.:  esptool.exe --chip esp32 --port COM1 --baud 2000000 -- ezt az eszközkezelőben tudod megnézni a com portoknál. Ha ez megvan elindítod az upload.bat fájlt, megvárod a feltöltés befejezését és már használhatod is. Kérlek írd meg a blogban vagy a youtube videó alatt a hozzászólásokban ha észrevételed lenne vagy hibát tapasztalsz. köszönöm.

 

A bluetooth-os mobiltelefonos értesítések kijelzése a V2.6 verzióban sincs még megoldva az indokolatlanul magas akku fogyasztás miatt, ( 55mAh mértem BT kapcsolat alatt), az ESP32 BLE függvényében létezik modem.sleep ami elviekben altatja a bluetooth modemet (így jelentősen csökkenthető az áram fogyasztása) arra az időre amikor nincs adatátvitel, de úgy tűnik nem az igazi, nem kapcsol a modem alvó módba (az Espressif fórumon több bejegyzés olvasható ezzel kapcsolatban).  Ötletek elfogadok.

Sok sikert! .

Ha támogatni van kedved : https://www.patreon.com/ncseb_blog köszönöm!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr3416306506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása