2017. november 25. 17:18 - ncseb

Hasznos eszközök bütykölésekhez

Kinek mi van otthon,ki így ki úgy. Láttál már jó nagy durung forrasztópáka heggyel munkálkodó kollégát (szörnyű)? Lehet azzal is de nem célszerű,itt van pár eszköz ami hasznunkra lehet! 

alkatr01_1.jpg

 

TS100 okos páka!   Irány a bolt!

ts100_03.jpg

Megjelenésekor nagy érdeklődésre tett szert a könnyed súlyával és méretével,úgy is emlegetik hogy "Weller és Hakko gyilkos" forrasztópáka! Okos páka? Napjainkban már minden okos? mérete nagyon baráti olyan a fogása  mint egy töltőtollnak. Van benne giro chip,memória,lcd kijelző,usb csatlakozó.Nagyon gyorsan bemelegszik. A giro érzékeli hogy nem mozog,így lejjebb veszi a hőmérsékletet vagy lekapcsolja a fűtést az LCD-jén hőmérséklet és egyéb adatokat jelenít meg,USB csatlakozáskor cserélhető meghajtóként jelenik meg,a config fájlban minden értéket kedvünkre  állíthatunk be.ts100_02.jpg

Nyílt forráskódja van így készült rá egyedi firmware amitől még okosabb lesz,kijelzi a bejövő feszültséget,a beállított szintnél jelez (pl. akkumulátoros használatánál jól jön). Elsőre zavaróan soknak tűnik a menü amivel mindenféle apróságot beállíthatunk. Mindezek ellenére szerintem a gyári firmware az alapbeállításokkal tökéletes és szépen lehet forrasztani vele (ez alatt azt értem,hogy nagyobb felületek sem fogják meg a hőleadását!)

 

FTDI TTL-UART programozó panel : irány a bolt!

ftdi4.jpg

 Ez az átalakító panel a PC felől USB csatolóval van ellátva, a kontroller felől pedig soros portként látszik, a ki- és bemenetek TTL jelszintűek..A TTL-UART-nál csak 3 vezeték kell a kétoldalú soros kommunikációhoz. Egy Adás (Transmit-TX) egy Vétel (Receive-RX) és egy közös föld (GND) vezeték. A TX vonalon küldjük el az adatot a másik eszköznek, és az RX vonalon a másik eszköz küld adatot nekünk. A képen látható panel tartalmaz egy kapcsolót,ezzel a 3.3V és az 5V jelszint kimenet állítható. Többnyire programfeltöltésre használatos,javítottam vele : software hibás Parrot autós kihangosítót,NetGear router-t,stb. 

ftdi3.jpg

Egyes Arduino panelek pl. Mini vagy Pro Mini nem rendelkeznek usb csatlakozással,ezekhez szükséges az FTDI programozó.

 

Feszültség és áramerősség mérő : Megnézheted / megrendelheted itt!

voltage5.jpg

Hobbi kapcsolások teszteléséhez állítható feszültség és árammérő. Az STN folyadékkristályos kijelző használatával megjeleníti a feszültséget és áramot, kék és fehér, széles látószöggel rendelkezik minden szögből jól látható kijelzőn.A kimeneti feszültség szint 2.db. gombbal állítható,paraméterei :

Bemeneti feszültség : 4.75 ~ 23V, maximum 23V,  a max. kimenet 23v esetén 21V,számolni kell -1.5V fesz.eséssel.

Kimeneti max. áramerősség : 3A MAX (2A tartós használat esetén). Pontosság 1%, minimum 10mA kevesebb nincs kijelzés.

Mérete : 55 x 35 x 18 mm 

voltage7.jpg

Kalibrálás : táp feszültség nélkül tartsd lenyomva a jobb és baloldali gombokat,majd csatlakoztasd a tápegységet vagy akkumulátort,ekkor villog a kijelzés 5V-on,mérd meg egy multiméterrel a kimenő feszültséget,ha eltér a jobb vagy bal gombokkal kalibráld a mért szinthez,majd húzd ki a tápegységet.

USB-s töltésidő és áramfogyasztás mérő : Megnézheted / megrendelheted itt!

usbv7.jpg

Az usb-s eszköz lehetővé teszi a csatlakozófelület feszültségének és a csatlakoztatott USB fogyasztó áramfelvételének gyors és egyszerű mérését. A mérőt egyszerűen az USB csatlakozófelület és az USB fogyasztó közé kell beiktatni. A kijelző mutatja a bemenő feszültséget és a rajta átfolyó áramerősségét.Az oldalán a nyomógombbal válthatsz időkijelzés,vagy a mérési memória kijelzés között,hosszan nyomva tartva nullázza a memorizált értékeket,amit széthúzás előtt eltárolt.

usbv8.jpg

A teljesítménymérő (Power-Meter) minden USB csatlakozófelületen alkalmazható. Az adatvezetékek érintetlenek maradnak.Az eszköz  tápfeszültségét az USB portról nyeri,ezért külön tápfeszültség forrást nem igényel.

Üzemi feszültség: 3.5 - 7V
Üzemi áram: 0 - 3A
Felbontás : 10 mV / 10mA
Pontosság: < 1% (V), < 2% (A)
Példa : régebbi usb-s csatlakozású mobiltelefon akksi mérése,a teljesen lemerített mobilt csatlakoztasd a mérőhöz majd a fali töltőjéhez,várd meg amíg teljesen feltöltődik,a mérő kijelzőjén jobb alul láthatod mennyi milliampert töltött az akksijába,a telefon gyári leírásában nézd meg az akku kapacitását, a két értékből következtethetsz az akku állapotára. A fenti képen egy 4000mAh új mobil akksit töltöttem (amit előtte teljesen lemerítettem) ,láthatóan 4064mAh-nál még 700mAh-al tart a töltés,mondhatni a kínaiak által kiemelt felirat hogy 4000mAh fedi a valóságot. 

 

Teszt / próba / prototípus panel Arduino-hoz : Megnézheted / megrendelheted itt!

bread5.jpg

 Prototípus tesztpanel,lyukacsos jelölt pozitív, negatív sorokkal,összekötő tüskés kábelekkel. Kezdő Arduino-s projektekhez nélkülözhetetlen,a panel és az alkatrészek könnyedén összeköthetőek tesztelésre kiváló!

Használata :  a tüske sorral felszerelt Arduino panelt belenyomjuk a megfelelő lyukakba,a bekötéseket a mellékelt kábelek segítségével végezzük, példa :

bread6.jpg

A panel két oldalán a + piros és a - fekete vonalak a tápfeszültség bekötését jelölik (alsó képen a nyilak),a belső huzalozás sínek elhelyezkedése :bread7.jpg

Sok sikert,jó bütykölést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr4313347491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása