2017. szeptember 12. 19:01 - ncseb

Opel Astra középső Triple Info Display röviden TID buherálása

Az Opel idő,külső hőmérséklet és a gyári rádió információs kijelzője. 
Ugyan azt a kijelző panelt rakták Astra G,Corsa C,Tigra,stb. modellekbe.

2 soros,soronként 10 karakter jeleníthető meg.


Több cikkszámon is megjelent valószínűleg több cég is gyárthatta : 


- 009133265 Siemens 5WK70007 KZ: "AL"
- 09133266 002419386 96.598 Valeo KZ: "AZ"
- 90560091 Siemens 5WK7454
- 024461075 KZ: "WA"
- 90562546 002419386 96.598 Valeo
- 24418957 96598 Borg
- 24461517 317099190 98.496 BORG



Eltérések is akadnak közöttük,egyes gyártóktól kikerült olyan kijelző amin a két gomb nyomva tartásával egyfajta diagnózist lehetett elindítani ami az aktuális sebességet is kiírta. Előfordulnak olyan kijelzők amik gyárilag blokkolva vannak tehát csak az idő a hőmérséklet és a dátum kijelzést jelenítik meg. Ezeket a gyári célműszerrel (pl.Op-com) ki lehet kapcsolni.

A gyárilag beépített rádió az alsó sorban jelezi ki az éppen aktuális menü vagy rádió állomás nevét. Sokan nem elégedtek meg ezen rádiók tudásával így lecserélték egy komolyabb 1 DIN-es CD-s vagy Mp3-as egységre,ebben az esetben le kellett mondaniuk a kijelző alsó sorában megjelenő információkról. Viszont ha a gyárilag kialakított rádió csatlakozóban az elektromos antenna vezetékét nem kötötték be akkor volt rá esély hogy a fenti képen is látható módon a dátum kijelzés lett aktív! 

connector1.gif

Több éven át nálam is a dátum kijelzés ment,míg egyszer véletlenül ráakadtam egy Arduino-s programra ami a dátum kijelzés helyére egy egyedileg begépelt szöveget jelenít meg. Hirtelen felindulásból azonnal nekiálltam kipróbálni,mivel korábban is foglalkoztam már Arduinóval nem okozott problémát a bekötés/programozás/tesztelés!


Első lépésként a kijelző csatlakozóját kellett feltérképezni,megbontani,kábelezni : 

tid_csat_labak1.jpg

A csatlakozó a kijelző hátuljában található 12 pines,a képen látható bekötési rajzon a Corsa C vezeték színezései vannak ez az Astra G-n más!! A lábak pozíciója ugyan az.

A kijelző hozzáféréséhez és a közép konzol szétszedéséhez információk itt lesznek.


A kijelző csatlakozóból ezekre a lábakra van szükség :
Pin 1 : +15 Gyújtás
Pin 6 : Test 
Pin 10 : SCL adat vonal
Pin 11 : SDA adat vonal
Pin 12 : MRQ adat vonal
Fontos! Az adat vonal csak akkor működik ha a TID kijelzőn nincs dátum megjelenítés,ehhez a Pin 2 lábat egy 1 kohm-os ellenállással pozitívra kell kötni!

A csatlakozóról kb. 50cm szálanként eltérő színű vezetékezést a kiszedett kesztyűtartó mellé engedtem le,itt könnyedén hozzáférhetővé válik az esetleg programozáshoz.

ardu_kezben.jpg

Képen az Arduino Pro 3.0 panelja az 5 szál kábel bekötéssel.

ardu5.jpg

Az Arduino panelről :
Erre a célra felhasználható bármelyik a képen látható fajta,méretükben és az USB csatlakozó kialakításban térnek el egymástól,kezdőknek az USB csatlakozósat és gyárilag tüske soros verziót javaslom. Azon panelok amiben nincsenek gyárilag beforrasztva a tüskék (mellékelni szokták a csomagban) nekünk kell beforrasztanunk. Az USB csatlakozó nélkülieket egy úgy nevezett FTDI illesztővel tudjuk USB-re csatlakoztatni és majd programozni. Kis hazánkban a jófogás és vatera oldalakról is beszerezhetőek de aki jártas az ebay-en vagy nagyobb kínai webshop-ok rendelésében spórolhat pár forintot több darab bevásárlása esetén! 

Az arduino-ról pár szóban itt! 
A kijelző teszt programja innen letölthető. A letöltött zip file-t kibontjuk az Arduino/Libraries alá könyvtárral együtt.
Ilyenkor érdemes újra indítani az Arduino-t hogy a bemásolt mappákat is lássa,a mellékelt program a szerkesztőben :

ardu4.jpg

A felső keretben a láb kiosztások állíthatóak,mellette megjegyzésként látható hogy az Arduino Pro panel D3-as lába lesz az amit a kijelző SDA vezetékére kell kötni és így tovább a többit értelemszerűen.

bekot4.jpg

Az alsó piros jelölésben a kijelzőn kiírandó szöveget írhatjuk át,ez nálam .Welcome!. felirat lett! A háttér világításom led-ezve van,erről is fogok írni hamarosan.
Egy kis programozási tudással elképesztő dolgokat lehet csinálni akár erre a kijelzőre is!
Pl. az arduino egyik bemenetére kötve az ajtó szálat ki írható hogy éppen csukva vagy nyitva van,tovább megyek ugyan ezzel az ardu panellel fedélzeti computer-t varázsolhatunk a kijelzőre ami az autó üzemanyag fogyasztását,akku feszültséget,sebességet,megtett távot,stb. képes ki írni,ennek megépítéséről is tervezek egy ilyen leírást készíteni!

welcome7.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr6012824872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gombiii19 2020.10.14. 20:08:48

Hello a pin2-vel mit kell csinálni, mert nem egyértelmű, hogy tűnik el a datum
süti beállítások módosítása