2017. november 12. 16:09 - ncseb

DIY : Retro játékterem a szobában!

Aki emlékszik a 80' - 90' évek játéktermeire és az ott eltöltött időt a pénzbedobós játékoknak szentelte és még ma is lázba hozza ha meglát egy flippert vagy játékgépet esetleg szerencsegépet,na nekik szól ez a bejegyzésem.

 collectible-replica.jpg

Régebben az egyik barátomtól a lakóautójából kikukázott LCD TV került hozzám ami hónapokig hánykolódott a gyűjtődobozomba,majd amikor a kezembe akadt (egy régebbi elmaradt projektből) az OrangePi Lite aprócska számítógép gondoltam a kettő párosításával barkácsolok valami kemping okos TV-t. Igen azt is lehet! Az orangePi-re a Libreelec rendszert telepítve bármilyen TV okosítható amivel pendrive-ról lehet 4K-s/HD/SD filmeket nézni Wi-Fi esetén Youtube-ozni stb.! Majd később lehet írok róla hogy hogyan. 

 

Készíts retro játék gépet otthonra a szobai HD vagy a régi képcsöves TV-re,mi kell hozzá :

OrangePi Lite vagy OrangePi Zero  egy min. 4Gb de ajánlott 8GB-os microSD kártya

5V-os 2 Amperes tápegység

HDMI kábel

Gamepad (ajánlott) vagy egy USB-s billentyűzet. A gamepad egy régi levetett usb is lehet,az OrangePi nagyon sok standard kontrollert elfogad,még a vezeték nélkülieket is. A videóban látható Mocute vezeték nélküli gamepad-hoz kell az OrangePi usb csatlakozójába Bluetooth vevő! 

Régi képcsöves TV-hez kell HDMI - VGA vagy HDMI - CVBS átalakító!

Ha sallang nem érdekel tekerj le a narancs sárga feliratig!

 Röviden az OrangePi-ről,ez egy mikroszámítógép ami nagyon sokféle informatikai feladatra használható,összekötve LCD TV-vel vagy monitorral,majd az op.rendszert telepítve egy MicroSD kártyára szinte azonnal használhatóvá válik. A támogatott op.rendszerek Linux alapúak,nem kell megijedni hihetetlen egyszerűen kezelhetőek és a telepítésük is egyszerű,alább majd leírom a menetét.Az Orange Pi lelkét a négymagos és 1,6 GHz-es processzorral (Cortex-A7), továbbá Mali-400MP2 grafikus chippel ellátott Allwinner H3 lapkakészlet adja, amelyet 1 GB DDR3 memóriával bolondítottak meg a mérnökök. A gyártó szerint az integrált háttértárat nélkülöző mini számítógép akár H.265 kodekkel tömörített 4K-s videókat is képes lejátszani.Csatolófelületekből sem szenved hiányt: 2× USB 2.0, USB OTG, memóriakártya, HDMI, Ethernet, audio Jack, beépített mikrofon, kamerainterfész, infravörös, 40 tűs header (Raspberry Pi B+ kompatibilis), audio Jack. Az Opi képes szimultán képet küldeni a HDMI kimenetére

 

orangepilite.jpg

Ajánlott operációs rendszerek:
Armbian v5.30 Desktop Ubuntu Linux 16.04.2 LTS Disztó(be lehet állítani a magyar nyelvet)*
Armbian v5.32 Fejlesztés alatt(4.11.8 kernellel) - Nincs GUI
OpenELEC Kodi 2017.02.21 Media Center(tud magyarul)*
Orange Pi oldalon megosztott rendszerek**

 GYakran Ismételt Kérdések :
- Helyettesít-e egy ilyen eszköz egy asztali számítógépet?
A válasz, nem egészen. Napi használatra alkalmas rendszer használatával el lehet vele lenni, internetre, letöltésre, levelezésre, videózásra lehet használni. Aki komolyabb munkákat tervezne, vagy netán komolyabb játékokkal szeretne játszani, az erre nem megfelelő.

- Windows van-e rá?
Nincs! Raspberry-re lehet Windows 10 ioT rendszert felrakni.

- Hogy tudok rá rendszert felrakni?
Windows-os gépről a Win32DiskImager alkalmazással Linux vagy Mac OS alatt Terminálból dd bd=1M if="képfájl.img" of="sd kártya csatolási pontja, /dev/..." paranccsal, Android felrakáshoz külön app kell, de mivel elég régi verzió van rá, így ezt nem próbáltam.

- Tudok-e egyszerre több rendszert is felrakni?
Nem. A jelenlegi U-Boot a MultiBoot módszert nem kezeli...

- Ha van saját tárolója az Orange Pi-nek hogy tudom rá feltenni az rendszert?
Armbian esetén Terminálból: sudo nand-sata-install paranccsal...

- Ha van saját tárolója az Orange Pi-nek, állítható-e a bootolási sorrend?
Igen, de nem ajánlott! Elsődlegesen a TF Card-ról bootol, ha nincs rajta rendszer akkor folytatja, az USB-ről próbálkozik, ha ott sincs rendszer, akkor indítja a belső memóriáról.

- A legtöbb model 4K-s tulajdonságokkal rendelkezik, ez mit jelent?
A processzor és a IGP(Integrált Grafikus Processzor) képes 4K felbontás feldogozására és lejátszására HDMI-n keresztül. Sajnos egyenlőre nem sok rendszer rendelkezik hardveres gyorsítás támogatással, de z Armbian rendszerre elvileg külső módon megoldották, az OpenELEC driverét használják. A OpenELEC Kodi Media Center rendszere képes hardveres gyorsítással filmeket lejátszani. Amúgy a legtöbb model Mali400-MP2 2magos 600Mhz-en ketyegő IGP-t kapott. A PC2-ben kicsit erősebb, 8magos Mali450-MP8 IGP került.

-Honnan tudok alkalmazásokat lekölteni,telepíteni?
Armbian rendszeren a Szoftver butikból telepíteni kell az Ubuntu Software Center-t, és közel 3300 alkalmazás közül lehet válogatni, illetve a Synaptic Package Managerrel további kiegészítőkhöz és programokhoz lehet hozzáférni, itt kiemelném hogy van Android ADB és Android FASTBOOT támogatás...

image_logo.jpg

Kezdjünk neki! 

 Az operációs rendszer telepítése végtelenül egyszerű,letöltöd a RetroPie   -> Download oldalról a panelre való változatot,ez egy tömörített kép fájl ami tar.gz formátumban van. A letöltött fájl-t winrar vagy http://www.7-zip.org/ fájl kibontóval kimásolod egy mappába,egy .img kiterjesztésű jó nagy fájl-t kell kapnod (legyen szabad hely a háttértárolón). Az .img fájlt a windows-os Win32 disk Imager programba behívod majd a "write" gomb megnyomásával kí írod az usb-re csatlakoztatott microSD kártyára amit a "Device" alatt tudsz beállítani. Ez a microSD kártya az OrangePi háttér tárolója,erről fut az oprendszere!

image2_1.jpg

Ezzel felkerült a RetrOrangePi rendszer a microSD kártyára,innentől mehet az üzembe helyezés .A microSD kártyát behelyezed az OrangePI olvasójába,csatlakoztatod a TV-hez HDMI kábelen keresztül majd a tápfeszültséget. Arra figyelj hogy 5V min. 2 Ampert tudjon a tápegység! 

Én az OrangePi Lite panelt beépítettem egy műszerdobozba (akkora dobozba került mint korábban a PowerBank) .  A képen a doboz kinyitva látható,a doboz felső részébe került egy szellőztető ventilátor (igen melegszik,ha túl melegszik akadozhat/lefagyhat a futtatott program) mellette egy ki-be kapcsoló és egy 5V-os DC tápegység.Az egész doboz az LCD TV hátuljára került.

dobozolt.jpg

Az első bekapcsolás után pár dolgot be kell állítanod,a Wi-Fi hozzáférést,ha van Bluetooth az USB-re csatlakoztatva azt is. Amikor az Emulator Station betöltődik ezzel a képpel indul :

image3.jpg

Konfigurálni kell a gamepad-ot vagy a használatos játékvezérlőt (pc-s usb-s keyboard is jó hozzá) . Ha ezzel megvagy és működik a menüben a léptetés már csak a játékok felmásolása maradt,erre több lehetőség van.Amit én szoktam használni először lehet bonyolultnak fog tűnni,viszont kényelmes és nem kell pendrive-al rohangálni az OrangePi-hez.

Asztali PC-n vagy Laptopon Windows rendszeren a WinSCP programmal másolhatsz rá fájlokat. Először csatlakozz az OrangePi-hez (legyen bekapcsolva és a Wi-Fi-hez csatlakozva),majd a képen látható bejelentkezés ablakban lévő IP címre csatlakozz (ha nem csatlakozik nézd meg a router-ben milyen IP-t kapott)

Felhasználó név : pi       Jelszó : pi    - - - > belépés winscp2.jpg

 Belépést követően két ablak látható,itt a total commanderhez hasonlóan lehet fájlokat másolni/törölni.A home/pi/retropie/roms/ könyvtárak alatt láthatóak azok a mappák amiket az emulator station tud használni.Ezekbe a mappákba kell bemásolni az adatbázis-ból letöltött .zip fáljt. Pl.: N64 mappába a Nintendo64-hez letöltött kép fáljt másolod,a .zip-et nem minden esetben kell kibontani.

 winscp.jpg

Szerencsénkre nagyon sokan foglalkoznak régi retro játékokkal mindenféle platformon,C64,Zx Spectrum,Atari,Amiga,Nintendo,stb. így névre csoportosítva weboldalakon több ezer játék letölthető. Népszerű oldalak : 

https://www.emuparadise.me/roms-isos-games.php

http://www.freeroms.com/mame.htm 

im1.jpg

A név szerint keresett játék általában .zip tömörítőbe van,ezt kibontás nélkül bemásolod a mappájába és kész!  A régi játéktermi gépek játékai a Mame név alatt futnak,ezek a (nagy fadoboz a döntött képernyővel) bennük lévő eeprom-okból vannak kimásolva,pl. a videómban látott Phoenix vagy PacMan játék letöltése az említett oldalakról a Mame alatt és névre keresve található meg.

Vagy innen is letöltheted pl. amiket a videóban láttál.

Tapasztalatom szerint nem mindegyik rom fájl (.zip) működik,ezért vannak számozva az eltérő verzók,érdemes mindegyiket letölteni és kipróbálni. 

Kérdés esetén írj a bejegyzés alá kommentben!

Jó építést és jó szórakozást kívánok!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr7913231061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása