2018. január 14. 21:49 - ncseb

Látványos óra RGB (WS2812) ledekkel

Látványos és a megszokottnál eltérőbb faliórát készíthetsz RGB-s (WS2812-es) led szalaggal,a példában egy 1 méteres 30 db. led-re optimalizált példa programot mutatok be. 

miroor1.jpg

A fenti képen látható egy tükör csapda,2 db. üveglap közé a szélén körbe van rakva a led szalag. Az alsó egy teljes tükör a felső 50% fényáteresztő fóliával bevont üveglap,így szemből nézve egy végtelen cső hatását kelti. A színes fény az óra mutatója,ebben az animációban (felgyorsítva) látható, a körbefutó kék szín a másodperc, a zöld a kis és a sárga a nagy mutatót helyettesíti.  

ws2812clock4.gif

Az animációban látható óra részletes leírása itt az Adafruit oldaláról elérhető.  Én "gyerekbarátibbra" alakítottam,ennek a leírását olvashatod lentebb. 

A szükséges alkatrészek : 1db. Arduino nano  vagy kedvezményesen 3db.

1 méteres (30 db. led-el) WS2812 Led szalag vagy ez

DS3231 modul

Kezdjük is : az időméréséhez szükséges modul leírása pár szóban : 

A DS3231 egy  i2c interfészen csatlakoztatható precíziós, hőmérséklet kompenzált  Real Time Clock (RTC) modul, backup elemmel ellátott valósidejű nagy pontosságú óra modul (RTC). Külső tápegység nélkül a backup elemről végzi az idő számítást,így az I2C buszon  állandó pontos idő adatot továbbít. Tökéletesen alkalmas arra az esetre, ha szükséges a pontos időt használni. Például adat loggolásnál, időbélyegző használatakor, óraépítéshez, időzítő készítéshez stb... A DS3231-es a legnépszerűbb RTC eszköz. 3.3V-os tápigénye miatt közvetlenül csatlakoztatható Arduino és egyéb mikrokontroller lapokhoz. A nagyobb pontosság érdekében, hőmérséklet kompenzált kristályoszcillátort (TCXO) és kristályt tartalmaz. 

ds3231_7.jpg

A modul tulajdonságai:

  • Interface: i2c
  • Méret: 16mm * 22mm * 23mm (majdnem akkora mint a CR2032 gombelem)
  • IC: DS3231
  • Óra és naptár funkció (másodperc, perc, óra, nap, hónap és év kezelése)
  • két rögzítő lyuk az alaplapon
  • Legalább 5 évig üzemel egy elemmel

Akit mélyebben érdekel a DS3231 óra panel,teljes technikai leírása itt olvasható.

A modul első élesztése,beállítása :

adjust_wires.jpg

Az óra modult a kicsomagolásakor vagy elemcsere után be kell állítani,erre a célra egy egyszerű programot lehet használni amit itt tudsz letölteni :     Sodaq_DS3231.zip   Majd a Files/Arduino/Libraries/ mappába kibontás után a Sodaq_DS3231/examples/adjust mappából az adjust.pde fájlt töltsd be :

adjust11.jpg

a képen bekeretezett részben láthatod mit kell módosítani a programban,írd át a pontos dátumot és időt : év , hó , nap , óra , perc , másodperc,  

Ha megvagy töltsd fel az Arduino panelra,majd nyomd meg az Arduino kezelő programjában a jobb felső sarokban látható ikont 1.lépés. Az ikon  lenyomását követően elindul a soros monitor. 2.lépés állítsd be hogy a baud (soros port sebessége) 57600-on legyen, 3.lépés a beállított dátum és óra kijelzése egymás alatt kell megjelenjen,abban az esetben ha nem pontos a dátum kiírás ellenőrizd a kábelek bekötését vagy cserélj elemet az óra modulon,majd töltsd fel újra az arduino panelra az adjust programot.

adjust12.jpg

A bekötéshez és a beállításhoz ezt a próba/teszt panelt használtam :

board01.jpg

Az idő beállítás megvan,a következő lépésben a WS2812 led szalagot a képen láthatóak szerint kell bekötni. Fontos hogy olyan 5V-os tápegységet használj ami minimum 1A leadására képes legyen,ez a led szalag áramellátását is fogja biztosítani. Alkalmi dekorációs használatra egy power bank is megteszi,az óra modul a gomb elemről tartja a pontos időt! 

wires6.jpg

A 30 ledes program letöltése innen  Az Arduino IDE feltöltése a korábban említett módon. A pirossal keretezett részben a led szalag bekötési pontját (D5) módosíthatod. Hosszabb led szalag pl. 60 ledes esetén ezt a programot használd.

 kor_ora2.jpg

Sok sikert az építéshez!

Címkék: DIY USB Arduino ws2812
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ncseb.blog.hu/api/trackback/id/tr7713500801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása